ramin fallah
آشنایی با سال مالی در بورس و مفاهیم آن - Online Business:Earn Free Bitcoin-Mining-Currency Exchange-Buy &
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

آشنایی با سال مالی در بورس و مفاهیم آن

در بازار بورس، کلیه شرکت ها به منظور فعالیت و تهیه صورت های مالی خود، یک دوره زمانی یک ساله را تعیین می کنند. این دوره یک ساله دارای زمان ابتدا و انتهای مشخصی می باشد که به آن سال مالی شرکت گفته می شود. اغلب شرکت ها از ابتدای فرودین ماه تا پایان اسفند ماه را سال مالی در نظر می گیرند. البته زمان آغاز یک سال مالی قانون ثابتی ندارد و بسته به تصمیم شرکت ها، می تواند با یکدیگر متفاوت باشد.

به عنوان مثال، شرکتی از ابتدای خرداد ماه تا پایان اردیبهشت ماه سال بعد را به عنوان سال مالی خود تعیین می نماید.همان طور که می دانید در بازار بورس، پایه و بنیاد هر شرکت بر اساس عملکرد امور مالی آن از قبیل سود و زیان شرکت تعریف می شود. از طرفی شفافیت در بازار بورس بسیار حائز اهمیت است. در همین راستا کلیه شرکت ها موظفند در بازه های زمانی مختلف گزارشات عملکردی خود را به استحضار سهامداران برسانند. در این مطلب قصد داریم با این مفاهیم، گزارشات و صورت های مالی آشنا شویم.

مجمع عادی سالیانه

در پایان سال مالی و به منظور بررسی فعالیت شرکت در دوره یک ساله خود، مجمع عمومی سالیانه تشکیل می گردد. در این مجمع، عملکرد شرکت و هیئت مدیره از جهات مختلف مورد بررسی قرار گرفته و به اطلاع سهامداران می رسد. مجمع عادی سالیانه حداکثر می­تواند 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکت تشکیل شود. از آن جا که عمدتاً 29 اسفند پایان دوره مالی شرکت­ هاست، لذا مجامع سالیانه نهایتاً تا انتهای تیر ماه برگزار می­شوند. اصطلاحاً تیر ماه، ماه مجامع است. تصمیم ­گیری در خصوص سود تقسیمی، انتخاب هیئت مدیره و تصویب صورت های مالی از اهم این تصمیمات می باشد. همچنین پس از تشکیل مجمع عمومی سالیانه و تصویب صورت‌های مالی، ظرف مدت حداکثر هشت ماه باید سود نقدی سهامداران پرداخت شود.

گزارشات میان دوره ای

شرکت های مختلفی که در بازار بورس فعالیت می کنند، موظفند اطلاعات تولید، فروش و مسائل مالی خود را در دوره‌های مختلف زمانی ارائه کنند. به این گزارشات که در دوره های زمانی گوناگون ارائه می گردد، گزارشات میان دوره‌ای اطلاق می‌شود. معمولاً گزارشات میان دوره ای در بازه های زمانی سه ماهه، شش ماهه و نه ماهه تنظیم می شوند. کلیه این گزارشات نیز توسط سامانه کدال به اطلاع سهامداران می رسد.

صورت های مالی

یکی از مهمترین معیار های ما در تحلیل بنیادی بازار سرمایه به منظور سهامداری و انتخاب یک شرکت، چگونگی فعالیت و عملکرد آن شرکت می باشد. صورت های مالی در واقع نشان دهنده وضعیت کلی یک شرکت است. این گزارشات شامل اطلاعات تولید، فروش و مسائل مالی شرکت هستند. برای بررسی وضعیت مالی یک شرکت بایستی این صورت های مالی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند.

صورت های مالی انواع مختلفی دارند و هر یک اطلاعات مهمی را در اختیار ما قرار می دهند. مهم ترین آن ها عبارتند از  ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت و سود و زیان مجامع و صورت جریان وجه نقد.

 

ترازنامه

برای سرمایه گذاری در یک شرکت، میزان دارایی آن شرکت، اعم از وجوه نقد، ماشین آلات، اراضی و املاک و… همچنین تعهدات شرکت به بانک ها و سایر شرکت های طرف حساب در غالب بدهی ها بسیار اهمیت دارد. کلیه این اطلاعات از طریق ترازنامه شرکت ارائه می گردد. به عبارتی دیگر ترازنامه، میزان دارایی ها و بدهی های شرکت را به صورت شفاف بیان می نماید.

دارایی های یک شرکت می تواند در غالب دارایی های جاری شامل وجه نقد، حساب های تجاری از فروش محصولات و موجودی کالا در انبار و یا دارایی های غیرجاری شامل اموال، ماشین آلات و تجهیزات باشد. بدهی های شرکت نیز در دو گروه بدهی های جاری و غیرجاری تقسیم بندی می شود. این بدهی ها شامل اموری نظیر حساب های پرداختی برای تأمین کالا و خدمات شرکت، اسناد و وام های بانکی و اوراق قرضه می باشند.

صورت حساب سود و زیان

یکی از مهم ترین نشانه های ارزشمند بودن سهم یک شرکت، میزان سودآوری آن شرکت می باشد. صورت حساب سود و زیان، نشان دهنده میزان سود یک شرکت در پایان سال مالی است. صورت های سود و زیان شامل اطلاعات مهمی از قبیل میزان فروش شرکت، میزان هزینه های آن و سایر اطلاعات با اهمیت مربوط به عملکرد شرکت می باشد.

این صورت های مالی دارای اطلاعاتی در زمینه سود و زیان عملیاتی و غیر عملیاتی و همچنین سود و زیان خالص شرکت می باشد. سود و زیان خالص یکی از مهم ترین معیارها در ارزش گذاری سهام شرکت به شمار می آید.

کلیه شرکت ها بایستی در پایان سال مالی خود، صورت سود و زیان خود را منتشر کنند. از این طریق سهامداران خود را از جزئیات عملکرد و میزان سود و زیان شرکت مطلع سازند.

مجامع شرکت ها

مدیران و سهامداران شرکت به منظور تصمیم­ گیری درباره مسائل مختلف دورهم جمع شده و تشکیل مجمع می­دهند. کلیه سهامداران می­توانند در مجامع شرکت کنند. مجامع به دو صورت مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی فوق­ال عاده می­باشد.

همان گونه که پیش تر اشاره شد، در مجامع عادی سالیانه، عملکرد کلی شرکت در پایان سال مالی مورد ارزیابی قرار می گیرد. در مجمع عادی فوق­العاده نیز کلیه تصمیمات مربوط به افزایش سرمایه ­ها، تغییر موضوع فعالیت و اساسنامه شرکت و یا انحلال شرکت با اطلاع­ رسانی قبلی انجام می­شود.

جمع بندی

در بازار سرمایه، هر یک از شرکت ها یک دوره یک ساله را به عنوان سال مالی خود در نظر می گیرند. این دوره غالباً از فرودین ماه تا پایان اسفند ماه می باشد. هرچند شروع و پایان سال مالی شرکت ها ممکن است متفاوت باشد. در پایان سال مالی و حداکثر تا 4 ماه پس از آن، شرکت ها بایستی طی تشکیل مجمع عادی سالینه عملکرد شرکت را از جنبه های مختلف بررسی کنند. نتایج حاصله نیز در غالب صورت های مالی مختلف و از طریق سامانه کدال در اختیار سهام داران قرار می گیرد. صورت های مالی از جمله مهم ترین معیار های سهامداران در انتخاب سهام یک شرکت و ارزنده بودن آن می باشد. ورد آخر تشکر میکنم که با سایت بورس ملت همراه ما بودید.

منبع : بورس ملت